Rize'de üreticiler yaş çayda 4. sürgün dönemine başladı
19.10.2024 - 10:40Rize’de çay üretiminde dördüncü sürgün dönemi başladı.
- 0
- 0
- 774
Rize’de çay üretiminde dördüncü sürgün dönemi başladı.
Rize'de çay hasadı, bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Yılların verdiği tecrübeyle çay üreticileri, geleneksel yöntemlerle birlikte modern teknolojileri de kullanarak daha verimli ve kaliteli hasat yapıyor.
Çay üreticisi Faruk Keleşoğlu, yaşadıkları sorunları müstahsilin gözünden kaleme aldı.
Doğu Karadeniz'de yaş çay hasadı budama oranının 1/7’den 1/10'a düşürülmesi hakkında tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), yaş çay hasadının 2. sürgün döneminde çay alım stoklarının dolduğunu belirterek, üreticilerin çay hasadında acele etmemesi gerektiğini vurguladı.
Rize’nin Kalkandere ilçesinde şiddetli yağmur sonrası Vandı Şelalesi taşarken, heyelan tehlikesi nedeniyle üreticiler çay hasadına ara verdi.
Doğu Karadeniz'de birinci sürgün çay hasadının bitip 2. sürgün çay hasadının başlayacağı bu günlerde çay üreticisinin başı telgraf otuyla dertte. 100 kilo yaş çay topladıkları bahçeden 500 kilo telgraf otu temizlemek zorunda kalan çay üreticileri, bu konuya kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor.
Rize'de bu yıl çay hasadında yoğun olarak kullanılan elektrikli çay toplama makineleri için dolandırıcılık vakaları artıyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadında geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak görülen Afrikalı işçiler, yeniden çay bahçelerinde görülmeye başladı. Ancak Afrikalı işçilerin kaçak çalıştıkları gerekçesiyle sınır dışı edilmelerine karar verildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadında geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak görülen Afrikalı çay işçileri yeniden çay bahçelerinde görülmeye başladı. Günlük en az 2 bin TL yevmiye alan ve çalışkanlıkları ile dikkat çeken Senegalli çay işçileri yörede herkes tarafından seviliyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay hasadını yapacak işçi maliyetleri artınca çay kesme motorlarına ilgi de arttı.
2023 yılı çay sezonunun ikinci sürümü bir çok bölgede tamamlandı.
Giresun'da yeni sürgün çay hasadı, düzenlenen etkinlikle başladı.
Giresun'un Eynesil ilçesinin Ören beldesinde, özel bir çay firması tarafından organize edilen etkinlikte, kemençe ve horon eşliğinde bahçeye giren üreticiler çay hasadı yaptı.
Ordu’da, fındığın yanında alternatif olarak üretimi sürdürülen ‘çay’ hasadı başladı.
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, çay hasadında hava şartlarına bağlı bir rekolte düşüklüğü olduğunu belirterek üreticilerin çay kesimi konusunda acele etmemelerini istedi.
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 10 Mayıs itibariyle başlayan 2023 yılı yaş çay alım kampanyası için Artvin'in Kemalpaşa ilçesine giderek, yaş çay hasadına katıldı.
Rize'de, çay bahçesinde hasat yapan Hakif Yılmaz, yakınından geçen çay yüklü ilkel teleferiğin sepetinin çarpması sonucu sırtından yaralandı.
ÇAY İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından birinci sürgün çay hasadı döneminde üreticilerden 212 bin ton yaş çay alımı yapıldı.
ORDU’da fındığın yanında ek gelir sağlamak amacıyla 1960’lı yıllarda üretilmeye başlanan çay hasadı için, üreticiler bahçeye girdi. İmece ve yevmiye usulüyle toplanan çaylar, çuvallanarak çay fabrikalarına gönderiliyor.